Tak samo lubisz smak letnich owoców, jak uwielbiasz kuszący aromat czekolady? W takim razie przygotuj ciasto, które łączy oba te smaki! Taki wypiek jest łatwy do przygotowania, a mimo tego wybornie smakuje i tak samo się prezentuje. Oto przepis na ciasto czekoladowe z morelami – lekkie, puszyste i przełamane letnią, morelową nutą smakową.

Czekoladowy aromat i owoce to bardzo udane połączenie. Do upieczenia tego smakołyku można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone morele, dlatego możesz rozkoszować się jego smakiem nawet w środku zimy. Czekoladowe ciasto z owocami przygotujesz szybko i na bazie produktów, które znajdują się w twojej kuchennej szafce – jest to propozycja na deser w ciągu tygodnia, ale też na efektowne zakończenie eleganckiego obiadu.

Czego potrzebujesz do upieczenia czekoladowego ciasta z morelami?

Niektórzy łączą te owoce z intensywnym w smaku, ale ciężkim brownie. Jednak lżejszą wersją tego wypieku jest czekoladowy biszkopt z dodatkiem moreli. Takie ciasto jest wyjątkowo miękkie, kakaowe i przełamuje je delikatny, słodko-kwaśny morelowy posmak.

Czekoladowe ciasto z morelami przygotujesz z:

  • 240 g mąki pszennej tortowej,
  • szklanki drobnego cukru – białego lub brązowego,
  • 10 dużych jaj,
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 12 sztuk moreli o średniej wielkości.

Przygotuj także tortownicę o średnicy 30 cm albo foremkę o wymiarach 34 cm x 24 cm.

Czekoladowe ciasto z morelami krok po kroku

Zanim zaczniesz łączyć ze sobą składniki, usuń pestki z moreli i pokrój je na dosyć małe kawałki. Dzięki temu nie opadną one na spód ciasta i będą równomiernie rozłożone w całym biszkopcie. Taki wypiek pokrojony na kawałki doskonale się prezentuje – jasne owoce w towarzystwie ciemnego, puszystego ciasta wyglądają niezwykle efektownie.

Po przygotowaniu i pokrojeniu moreli:

  • ustaw piekarnik na temperaturę 165 °C, a dno blaszki lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia;
  • mąkę dokładnie wymieszaj razem z kakao;
  • żółtka oddziel od białek, a same białka ubij na sztywną pianę – użyj do tego miksera;
  • następnie stopniowo, przy pomocy łyżki dodawaj cukier do piany;
  • w kolejnym kroku do powstałej masy dodaj żółtka jajek;
  • do białek, żółtek i cukru powoli wsypuj mąkę połączoną z kakao – delikatnie wmieszaj, używając do tego szpatułki;
  • na samym końcu ostrożnie wsyp pokrojone na kawałki morele.

Tak przygotowaną masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i włóż do rozgrzanego piekarnika. Czekoladowe ciasto z morelami piecz około 40 minut (do suchego patyczka), a przed podaniem pozwól mu ostygnąć.

Propozycje podania ciasta czekoladowego z morelami

Kakaowy biszkopt z morelami będzie prezentował się jeszcze lepiej, jeśli delikatnie oprószysz go cukrem pudrem. Możesz też zrobić szybki krem czekoladowy na bazie serka mascarpone – jest on na tyle sztywny, że efektownie ozdobisz nim ciasto przy pomocy szprycy. Z wypiekami z dodatkiem owoców będzie świetnie komponowała się również błyszcząca, aksamitna polewa kakaowa –  przygotujesz ją, rozpuszczając 5 łyżek masła z 5 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami kakao.