Smak intensywnie czekoladowych babeczek możesz przełamać na wiele sposobów. Jedną z opcji jest wzbogacenie ich dynią, dzięki której nabiorą większej delikatności. Poznaj sprawdzony przepis na babeczki z dynią. Z pewnością wpiszą się w preferencje Twoich kubków smakowych – szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem ciekawych połączeń.

 

Babeczki z dodatkiem dyni, chociaż są tak samo czekoladowe, jak brownie, mają znacznie łagodniejszą strukturę i są szybsze w przygotowaniu. Nie są tak zbite i mokre, co zawdzięczają wykorzystanemu puree z dyni. Jeśli przygotujesz je raz, z pewnością wielokrotnie będziesz wracać do tego przepisu.

Czekoladowe babeczki z dynią – niezbędne składniki

Do przygotowania babeczek czekoladowych możesz wykorzystać swój ulubiony przepis na muffiny, przeprowadzając delikatną jego modyfikację. Warto jednak posłużyć się poniższymi wskazówkami, aby uzyskane ciasto miało idealną konsystencję.

 

Niezbędne składniki to:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 250 g gęstego puree z dyni,
  • 135 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ szklanki mleka lub wody.

 

Z powyższych ilości przygotujesz 12 babeczek czekoladowych standardowej wielkości.

Muffiny czekoladowe z dynią – przygotowanie krok po kroku

Zanim przystąpisz do przygotowywania babeczek, część składników musisz wyjąć z lodówki wcześniej, by uzyskały temperaturę pokojową. Następnie postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj olej i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostudzenia.
  3. W misce umieść dyniowe puree, ostudzoną czekoladę, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj ręczną trzepaczką.
  4. W drugiej misce połącz składniki suche, tj. mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
  5. Składniki suche przesiej do miski ze składnikami mokrymi i wymieszaj.
  6. Dodaj mleko – kontroluj jednocześnie konsystencję. W przypadku gęstego puree dyniowego może zajść konieczność dodania większej ilości mleka lub wody.
  7. Całość wymieszaj krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było łatwo porcjować je do papilotek.
  8. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, a następnie nałóż ciasto – do ok. ¾ wysokości foremki.
  9. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC i piecz przez ok. 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
  10. Wyjmij babeczki, a następnie studź je na kratce.

 

Babeczki czekoladowe z dynią świetnie smakują bez żadnych dodatków. Możesz jednak przygotować krem czekolady, dekorując nim wierzch każdej muffiny. Alternatywą jest też klasyczna polewa czekoladowa, która nada babeczkom intensywniejszego smaku.

 

Dynia to warzywo, którego wysyp przypada na jesień. Warto więc wykorzystać trwający sezon, aby przygotować przepyszne muffiny na bazie puree dyniowego.