Szarlotka kojarzy Ci się z kruchym ciastem i sporą porcją musu jabłkowego? I słusznie, ale co powiesz na pewien eksperyment cukierniczy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami. Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smaczna może być taka szarlotka w innowacyjnym wydaniu.

Kto powiedział, że szarlotka nie może być czekoladowa? Poniższy przepis jest dowodem na to, że wyobraźnia cukierników nie ma żadnych granic. Chociaż ciasto czekoladowe z jabłkami nieco odbiega od klasycznego smaku, jest równie wyśmienite.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami?

Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami nie jest skomplikowany – poradzisz sobie nawet jako osoba początkująca. Jeśli jednak masz za sobą doświadczenie w pieczeniu klasycznej szarlotki, jej czekoladowa wersja nie będzie żadnym wyzwaniem.

Na ciasto o średnicy ok. 22 cm będziesz potrzebować:

  • 2 szklanek mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 kostki miękkiego prawdziwego masła min. 82% zawartości tłuszczu
  • 8 łyżek cukru (może być kokosowy zamiast białego)
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki olejku waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek, np. antonówek
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo wykorzystasz:

  • 25 g masła
  • ½ szklanki cukru.

Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, przygotujesz wyśmienite ciasto czekoladowe z jabłkami.

  1. Mąkę i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj kawałki masła i wcieraj je palcami – tak, aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Dosyp cukier i wymieszaj ponownie.
  2. Dodaj żółtka i olejek waniliowy, a następnie zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
  3. ¾ ciasta rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
  4. Płatem ciasta wyłóż tortownicę – spód i boki (do 2/3 wysokości). Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Z pozostałej części ciasta uformuj kulę i także odstaw do schłodzenia.
  6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry.
  7. Wrzuć owoce do garnka, a następnie dodaj masło i cynamon. Całość duś na wolnym ogniu – do momentu, aż jabłka zmiękną.
  8. Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
  9. Odstaw do przestygnięcia, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę gorzką.
  10. Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o Wyjmij po 10 minutach.
  11. Na podpieczony spód wyłóż masę z jabłek i wyłóż odrywane kawałki ciasta (z kuli). Posmaruj wierzch białkiem i posyp cukrem
  12. Formę ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.

Jak podawać czekoladową szarlotkę?

Ciasto czekoladowe z jabłkami doskonale smakuje bez żadnych dodatków, ale – dla wzbogacenia smaku – możesz podać ją w towarzystwie innych składników. Podobnie jak w przypadku klasycznego wypieku, i w tym przypadku można serwować ją na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakuje z prawdziwą bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.