Szarlotka kojarzy Ci się z kruchym ciastem i sporą porcją musu jabłkowego? I słusznie, ale co powiesz na pewien eksperyment cukierniczy? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami. Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smaczna może być taka szarlotka w innowacyjnym wydaniu.
Kto powiedział, że szarlotka nie może być czekoladowa? Poniższy przepis jest dowodem na to, że wyobraźnia cukierników nie ma żadnych granic. Chociaż ciasto czekoladowe z jabłkami nieco odbiega od klasycznego smaku, jest równie wyśmienite.
Jak przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami?
Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami nie jest skomplikowany – poradzisz sobie nawet jako osoba początkująca. Jeśli jednak masz za sobą doświadczenie w pieczeniu klasycznej szarlotki, jej czekoladowa wersja nie będzie żadnym wyzwaniem.
Na ciasto o średnicy ok. 22 cm będziesz potrzebować:
- 2 szklanek mąki pszennej
- 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 1 kostki miękkiego prawdziwego masła min. 82% zawartości tłuszczu
- 8 łyżek cukru (może być kokosowy zamiast białego)
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki olejku waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 kg kwaśnych jabłek, np. antonówek
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- ½ łyżeczki cynamonu.
Dodatkowo wykorzystasz:
- 25 g masła
- ½ szklanki cukru.
Postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, przygotujesz wyśmienite ciasto czekoladowe z jabłkami.
- Mąkę i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj kawałki masła i wcieraj je palcami – tak, aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Dosyp cukier i wymieszaj ponownie.
- Dodaj żółtka i olejek waniliowy, a następnie zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.
- ¾ ciasta rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki.
- Płatem ciasta wyłóż tortownicę – spód i boki (do 2/3 wysokości). Wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Z pozostałej części ciasta uformuj kulę i także odstaw do schłodzenia.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry.
- Wrzuć owoce do garnka, a następnie dodaj masło i cynamon. Całość duś na wolnym ogniu – do momentu, aż jabłka zmiękną.
- Dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do przestygnięcia, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę gorzką.
- Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o Wyjmij po 10 minutach.
- Na podpieczony spód wyłóż masę z jabłek i wyłóż odrywane kawałki ciasta (z kuli). Posmaruj wierzch białkiem i posyp cukrem
- Formę ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut.
Jak podawać czekoladową szarlotkę?
Ciasto czekoladowe z jabłkami doskonale smakuje bez żadnych dodatków, ale – dla wzbogacenia smaku – możesz podać ją w towarzystwie innych składników. Podobnie jak w przypadku klasycznego wypieku, i w tym przypadku można serwować ją na ciepło lub zimno. Wyśmienicie smakuje z prawdziwą bitą śmietaną, lodami lub sosem waniliowym.