Czekoladowa bita śmietana – świetny dodatek do każdego deseru

Marzysz o lodach czy owocach z prawdziwą bitą śmietaną? Chcesz wypróbować legendarny już tort Pavlova, którym zachwycisz urodzinowych gości? Przygotuj ten wyjątkowy, uniwersalny dodatek do wielu deserów w nietypowej, czekoladowej wersji. To idealne połączenie słodkiej śmietany z wyrazistą czekoladową nutą, która całkowicie odmieni doskonale znany Ci produkt.

Bita śmietana jest wyrobem cukierniczym, który przez wiele lat święcił triumfy jako uzupełnienie niemal każdego deseru. W eleganckich restauracjach i barach szybkiej obsługi serwowano ją jako dodatek do owoców, kisielu czy budyniu, szarlotek, lodów, a nawet kawy i koktajli mlecznych. Świetność tego dodatku przyćmiły nieco sztuczne produkty w sprayu czy biała pianka, ubijana z mleka za pomocą chemicznego preparatu.

Ubicie śmietany nie jest sztuką, a odpowiedni efekt może uzyskać każdy, zwłaszcza że w sklepach dostępne są różne zagęstniki i szybkoobrotowe miksery. Wyręczają one cukiernika w mozolnej pracy ręcznego ubijania. Warunkiem uzyskania gęstej, lśniącej pianki jest użycie do jej przygotowania dobrej, tłustej śmietany. Powinna ona mieć minimum 30% tłuszczu i musi też być bardzo dobrze schłodzona. Zobacz, jak wykonać ją w wersji z czekoladą.

Czekoladowa bita śmietana – składniki

Bita śmietana o smaku czekoladowym jest jednym z najprostszych dodatków dekoracyjnych, a nawet samodzielnym deserem, jeśli umieścisz ją w eleganckim pucharku i posypiesz bakaliami. Prostota tego produktu polega też na minimalnej ilości składników, a jedynym czego potrzebujesz ponadto, jest cierpliwość.

Do wykonania czekoladowej bitej śmietany będą Ci potrzebne:

  • 150 ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%,
  • czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.

Niezbędne będą również niewielki garnuszek, w którym możesz zagotować śmietankę, oraz naczynie do ubijania i mikser.

Czekoladowa bita śmietana – przygotowanie

Ubicie dobrej i sztywnej śmietany wymaga jej solidnego schłodzenia, dlatego zazwyczaj warto kupić ją wcześniej i przechowywać w lodówce jeden czy dwa dni. Jednak w wersji z czekoladą najpierw należy ją podgrzać, a dopiero potem schłodzić, dlatego możesz ją wykorzystać bezpośrednio po przyniesieniu ze sklepu.

Umieść śmietanę w garnuszku i postaw na palniku. Doprowadź ją do wrzenia, a następnie włóż do niej połamaną tabliczkę czekolady. Podgrzewaj, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia kostek oraz uzyskania jednolitej konsystencji masy. Zestaw naczynie z ognia i mieszaj jeszcze chwilę, aż do lekkiego przestudzenia, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zimną śmietanę z czekoladą umieść w lodówce na kilka godzin. Następnie przelej ją do dużej miski i ubijaj mikserem aż do uzyskania gęstej piany.

O czym warto pamiętać?

Ubijanie śmietany nie jest trudne pod warunkiem, że wiesz, jak to robić. Zawsze pamiętaj o schodzeniu zarówno produktu, jak i naczynia, w którym będziesz ją ubijać. Zaczynaj mikserem włączonym na najwyższe obroty, kiedy masa zacznie gęstnieć – zmniejsz je na minimalne. Uważaj, żeby nie „przebić” piany, bo wówczas zacznie się wytrącać tłuszcz i masa podejdzie wodą. Cukier możesz dodać na każdym etapie ubijania. Zagęstniki zawsze należy dodawać pod koniec. Nie mieszaj śmietany różnych producentów. Przechowuj ją zawsze w zamkniętym pojemniku w lodówce, gdyż łatwo przesyca się innymi zapachami.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-czekoladowa-bita-smietane/