Większość z nas uwielbia kruche ciasteczka z czekoladą. Ich przygotowanie zabiera jednak sporo czasu ze względu na wykrawanie kształtów i żmudne wyrabianie ciasta, tym bardziej, jeśli chcemy przygotować wersję z polewą czekoladową. Na szczęście istnieje mniej pracochłonna alternatywa. Dziś prezentujemy ciasto z kawałkami czekolady i polewą, które po wyjęciu z piekarnika wystarczy pokroić, do cieszyć się smakiem ulubionych ciasteczek.
Z czego przygotujemy pyszne ciasto z kawałkami czekolady?
Proste, a zarazem pyszne ciasto z kawałkami czekolady i polewą czekoladową powstaje ze składników, które zwykle i tak posiadamy w domu. Należą do nich:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka łyżeczka aromatu waniliowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 tabliczki czekolady
Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, wszystkie składniki powinny osiągnąć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie mogą pojawić się problemy z wyrastaniem ciasta lub uzyskaniem odpowiedniej masy.
Jak wybrać optymalną czekoladę do ciasta?
Bardzo ważną rolę odgrywa wybór odpowiedniej czekolady. Ciasto z kawałkami czekolady i polewą bez niej traci wiele ze swojej wartości. My zdecydowaliśmy się na produkty proponowane przez E.Wedel. Do stworzenia czekoladowych drobinek doskonale nadają się zarówno gorzkie, jak i mleczne odmiany. Poszliśmy na kompromis w postaci czekolady Jedyna E.Wedel charakteryzującej się delikatnym smakiem, ale jednocześnie zawierającą lekką goryczkę. Do przygotowania pysznej polewy przydała się natomiast czekolada Karmellove E.Wedel, która – zgodnie ze swoją nazwą – posiada nutkę karmelową.
Przygotowanie ciasta w kilku prostych krokach
Gdy lista składników jest już gotowa, możemy przystąpić do przygotowywania ciasta. W pierwszej kolejności przy pomocy miksera ucieramy ze sobą cukier i masło. Efektem końcowym powinna być w tym przypadku puszysta piana. Następnie do naczynia wbijamy jajko i dodajemy waniliowy aromat kontynuując miksowanie. Kolejne składniki to mąka i soda oczyszczona. Kiedy powstanie jednolita masa, czas przygotować czekoladowe drobinki. W tym celu można po prostu drobno posiekać dwie tabliczki czekolady. Składniki wymagają wymieszania, jednak czekolada mi powinna rozpuścić się w cieście.
Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do około 180 stopni Celsjusza, na ciasto umieścić w nasmarowane masłem formie. Czas pieczenia nie powinien przekroczyć 20 minut. Ciasto z kawałkami czekolady będzie gotowe, gdy lekko zbrązowieje.
Jak w prosty sposób stworzyć wyśmienitą polewę czekoladową?
Naszym zdaniem ciasto z kawałkami czekolady najlepiej smakuje z polewą czekoladową o smaku karmelowym. Czasami najprostsze sposoby przygotowania kremu prowadzą do wyśmienitych efektów. Wybór dobrej jakości czekolady sprawia, że inne składniki są zbędne. Tabliczka czekolady przeznaczoną do przygotowania polewy wystarczy umieścić w kąpieli wodnej i delikatnie mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się pilnując, by nie doprowadzić zawartości naczynia do wrzenia. Alternatywny sposób stanowi skorzystanie z mikrofalówki.
Ciepłą polewę możemy umieścić na powierzchni wypieku i dokładnie rozsmarować. Gdy krem zastygnie, ciasto z kawałkami czekolady i polewą wystarczy pokroić w kwadraty i podać domownikom lub gościom.