Ciasto czekoladowe smakuje doskonale w połączeniu z wieloma składnikami, w tym także z leśnymi jagodami. Takie owoce są lekko kwaśne, idealnie dopełniając słodki smak wypieku. Co powiesz na wyjątkowe ciasto z jagodami i czekoladą, które spisze się niezależnie od okoliczności?

 

Połączenie jagód i czekolady cieszy się dość dużą popularnością. Takie kompozycje można zaobserwować na przykładzie ciastek czy babeczek. Przełamanie słodyczy czekolady sprawdza się świetnie w przypadku osób, które lubią desery o kontrastujących smakach. Zobacz, jak przygotować ciasto czekoladowe z jagodami.

Jak przygotować ciasto z jagodami i czekoladą?

Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z lekko kwaśnymi jagodami. Taki wypiek warto podawać z kremem przygotowanym z tych owoców. Jest to lekki, typowo letni deser, który spisze się niezależnie od okoliczności. Przed rozpoczęciem mieszania składników wyłóż formę papierem do pieczenia.

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 120 ml oleju roślinnego,
  • 230 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml wrzącej wody,
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka.

 

Składniki na mus jagodowy:

  • 130 g jagód,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 50 g cukru,
  • 15 g żelatyny,
  • 80 ml zimnej wody.

 

Sposób przygotowania:

Ustatw piekarnik na 175°C, tryb góra-dół. Pomieszaj jajka, olej i mleko. Przesiej mąkę, sodę, kakao i proszek do pieczenia. Połącz wymienione składniki i dodaj cukier. Pomieszaj, a następnie dolej wrzącą wodę. Przełóż ciasto do formy. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut. W tym czasie przygotuj mus jagodowy. Włóż oczyszczone owoce do rondelka z wodą i cukrem. Zagotuj i zostaw do przestawienia. Zalej żelatynę wodą, zmiksuj kremówkę na gęstą masę. Dodaj do śmietanki mus z jagód oraz żelatynę. Delikatnie zamieszaj całość. Wyłóż krem na upieczone ciasto czekoladowe po wystygnięciu.

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z jagodami?

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe można delikatnie zmodyfikować, dostosowując go do własnych preferencji. Jeśli chcesz, nie musisz wykładać kremu jagodowego bezpośrednio na wierzch upieczonego biszkoptu. Dobrym rozwiązaniem jest też przekrojenie go na pół i wyłożenie musem, a z wierzchu polanie czekoladową polewą. Taki deser sprawdza się idealnie jako alternatywa dla bogato zdobionych tortów podawanych w związku z ważnymi okazjami. Na wierzchu ciasta można wówczas umieścić dowolne dekoracje, od orzechów, przez gotowe motywy czekoladowe, aż po świeże owoce.

 

Jeśli jednak chcesz umieścić krem na wierzchu brownie, warto przysypać go świeżymi jagodami. Idealnie sprawdzą się też wiórki z gorzkiej czekolady lub cukier puder. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmodyfikować przepis na takie ciasto, możesz postawić na dodatek w postaci orzechów. Pozwolą one na zmianę konsystencji deseru, sprawiając, że będzie on bardziej chrupki. Idealnie sprawdzi się też listek mięty umieszczony na wierzchu każdego kawałka. Wpłynie on na smak ciasta, dodając mu nutę orzeźwienia i tworząc piękny efekt wizualny.