Czekolada i maliny to połączenie doskonałe. Jeśli więc masz ochotę na coś słodkiego, przygotuj ciasto czekoladowe z dodatkiem owoców. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na domowy wypiek – poradzisz sobie z nim nawet przy minimalnych zdolnościach cukierniczych.

 Ciasto czekoladowe z malinami jest wilgotne i puszyste. Smakuje doskonale od pierwszego do ostatniego kęsa, dlatego – jeśli zapraszasz znajomych – lepiej od razu przygotować podwójną porcję.

Niezbędne składniki

Aby przygotować ciasto czekoladowe z malinami, zacznij od zgromadzenia niezbędnych składników. Na liście znajdują się:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru (może być odrobinę mniej)
  • ½ szklanki mleka
  • 4 jajka klasy M
  • 2 szklanki mąki pszennej (możesz zastąpić ją mąką orkiszową tortową)
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g malin (najlepiej świeżych).

Powyższe ilości wystarczą na przygotowania ciasta w okrągłej formie o średnicy ok.24 cm. Jeżeli chcesz, aby wypiek był mniejszy, ale wyższy – pamiętaj o wydłużeniu czasu pieczenia.

Ciasto czekoladowe z malinami – przygotowanie

Przygotowanie ciasta czekoladowego z malinami nie jest skomplikowane. Wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Do większej miski przesiej mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  2. Masło roztop w niewielkim garnku, a następnie dodaj cukier i mleko.
  3. Po doprowadzeniu do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Białka oddzielone od żółtek ubij na sztywną pianę.
  5. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka, a następnie suche składniki – w kilku porcjach.
  6. Do ciasta dodaj białka, delikatnie mieszając szpatułką – tak, aby piana nie opadła.
  7. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie nagrzej piekarnik do temperatury 180o
  8. Masę przelej do formy i delikatnie wyrównaj brzegi.
  9. Na wierzch wyłóż maliny.
  10. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut.

Jak podawać ciasto czekoladowe z malinami?

Sposób podania ciasta czekoladowego z malinami to już wyłącznie Twoja inwencja. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wierzch wypieku udekorować:

  • polewą czekoladową – dla zwiększenia intensywności smaku
  • cukrem pudrem – aby delikatnie osłodzić ciasto.

Niezależnie od wybranego wariantu, wypiek możesz podawać w towarzystwie bitej śmietany lub lodów.

Co zamiast malin?

Chociaż to właśnie maliny doskonale komponują się z czekoladą, możesz zastąpić je innymi owocami. W tej roli świetnie sprawdzą się m.in.:

  • truskawki
  • jagody lub borówki
  • wiśnie.

Ciekawą opcją mogą okazać się jabłka czy nawet banany – nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i wybrać swoją ulubioną wersję. Kto wie – może dodatek innych owoców – będzie stanowić dużą konkurencję dla ciasta czekoladowego z malinami?