Ciasto czekoladowe komponuje się idealnie z wieloma owocami, w tym takimi, które kojarzą się z lasem. Warto łączyć je ze składnikami o kwaśnym smaku. Dzięki temu można przełamać słodycz ciasta, tworząc deser, który sprawdzi się niezależnie od okoliczności. Jak przygotować pełne smaku ciasto czekoladowe z dodatkiem jeżyn?
Ciasto czekoladowe smakuje idealnie w połączeniu z jeżynami. Owoce te pod wpływem wysokiej temperatury zachowują się dokładnie tak jak maliny. Dzięki temu pasują idealnie do wilgotnego brownie.
Jak przygotować ciasto czekoladowe z jeżynami?
Przygotowanie ciasta czekoladowego z jeżynami jest bardzo proste. Warto użyć w tym celu świeżych owoców, które nie puszczają zbyt wiele soku. Przed rozpoczęciem pieczenia należy również przygotować foremkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto czekoladowe z jeżynami:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 2,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 5 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 15 g cukru pudru,
- 300 g jeżyn.
Sposób przygotowania:
Zasyp jeżyny cukrem pudrem. Rozpuść masło i gorzką czekoladę w rondelku. Pozostaw do ostudzenia. Do miski wbij jajka, roztrzep je i dodaj cukier. Wlej ostygniętą czekoladę i masło. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do uzyskania jednolitej masy. Wylej połowę ciasta do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż na masę połowę owoców. Następnie dodaj resztę ciasta, a na wierzchu ułóż pozostałą część jeżyn. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z jeżynami?
Brownie z dodatkiem jeżyn warto udekorować za pomocą cukru pudru lub polewy czekoladowej. Dzięki temu będzie ono wyglądało jeszcze atrakcyjniej. Doskonałym pomysłem jest zatopienie w polewie świeżych owoców. Dzięki temu sprawisz, że ciasto zyska letni charakter, a jednocześnie będzie smakowało jeszcze lepiej. Z jeżynami idealnie komponują się też maliny i inne owoce leśne, takie jak poziomki czy jagody. Dobrym pomysłem jest więc stworzenie asymetrycznej dekoracji w jednym punkcie ciasta. Taki deser będzie wyglądał nowocześnie, a jego smak będzie doskonały. Całość warto wzbogacić listkiem mięty i delikatnie przyprószyć cukrem pudrem.
Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z jeżynami?
Ciasto czekoladowe z jeżynami można również zmodyfikować, dostosowując je do własnych preferencji. Dobrze sprawdzi się przekrojenie wypieku i przełożenie go kremem lub dżemem. Ciekawym rozwiązaniem jest też czekolada z awokado. W ten sposób sprawisz, że ciasto będzie znacznie bardziej wilgotne. Dodatkowo zyska ono nietypowy smak, który idealnie połączy się z czekoladą oraz jeżynami. Zamiast awokado można zastosować również zwykły krem śmietankowy i wzbogacić go dodatkiem leśnych owoców. Opcji jest naprawdę wiele.
Przygotowując ciasto, możesz też wybrać inny rodzaj czekolady. Dobrym pomysłem jest pomieszanie kilku wariantów o mniejszej i większej zawartości mleka oraz kakao. Warto wybrać dokładnie taką czekoladę, jaka trafia w Twoje gusta.