Ciasto czekoladowe to klasyka, która smakuje tak samo dobrze, bez względu na okoliczności. Taki deser można urozmaicić poprzez dodanie różnych składników, głównie tych o kontrastującym smaku. Idealnie sprawdzą się owoce sezonowe, w tym czerwone porzeczki, które całkowicie odmienią charakter czekoladowego wypieku.

 

Czerwone porzeczki cechują się bardzo wyrazistym, kwaśnym smakiem, dlatego doskonale przełamują słodki charakter ciasta czekoladowego. Umieszczone w jego wnętrzu zmieniają także konsystencję wypieku. Zobacz, jak przygotować wyjątkowe ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonych porzeczek.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z czerwonymi porzeczkami?

Ciasto czekoladowe to prosty deser, który trafia w gusta wielu osób. Do przygotowania deseru z dodatkiem porzeczek konieczne jest zaopatrzenie się w świeże owoce. Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta warto także wyłożyć blachę papierem do pieczenia, by w późniejszym czasie móc łatwo przelać masę.

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 120 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 45 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 45 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 100 g czerwonych porzeczek.

 

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 180°C, tryb termoobieg. Połam czekolady na mniejsze kawałki i rozpuść ją wraz z masłem, kakao oraz mlekiem w rondelku. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawaj przestudzoną mieszankę z czekoladą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj całość. Oczyść czerwone porzeczki z szypułek. Przelej ciasto do formy i wyłóż jego wierzch owocami. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z porzeczkami?

Szybkie ciasto czekoladowe można udekorować na kilka sposobów. Najłatwiejszym rozwiązaniem jest rozpuszczenie połowy tabliczki czekolady gorzkiej, białej lub mlecznej wraz z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. W ten sposób powstanie polewa, która sprawi, że ciasto stanie się bardziej mokre. Do takiej warstwy można również przykleić dowolne składniki, od orzechów, przez wiórki kokosowe, aż po świeże owoce. Latem warto postawić na listki mięty oraz całe gałązki z czerwonymi porzeczkami ułożone na wierzchu ciasta. Doskonale sprawdzą się też gotowe dekoracje z czekolady, cukrowe perełki czy kolorowe posypki. Wszystko zależy od Twoich preferencji i okazji, w związku z którą pieczesz porzeczkowe brownie.

 

Ciasto czekoladowe z porzeczkami prezentuje się pięknie także wtedy, gdy zostanie przysypane cukrem pudrem. Jest to dobra opcja w trakcie gorących dni, kiedy to polewa mogłaby się szybko rozpuścić. Latem warto podawać deser w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. Najlepiej, by ciasto było gorące, tuż po wyjęciu z piekarnika. Brownie z porzeczkami to uniwersalny deser, który komponuje się doskonale zarówno z kawą, jak i herbatą. Z tego powodu możesz podawać go zgodnie z własnymi preferencjami.