Znikają zaraz po upieczeniu, świetnie wyglądają ułożone na paterze i jeszcze lepiej smakują – właśnie takie są mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem winogron. Przepadają za nimi dzieci, ale nie odmawiaj ich sobie także dorośli. Dowiedz się, jak zrobić te jedyne w swoim rodzaju czekoladowe smakołyki z winogronami!

Choć czekolada sama w sobie jest wybornym przysmakiem, to zyskuje, kiedy towarzyszą jej owoce. Tak też stało się w przypadku ciasteczek czekoladowych, które są przełożone bardzo słodkim dżemem z winogron. Te łakocie są przyjemnie wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Przygotowaliśmy łatwy przepis, dzięki któremu błyskawicznie upieczesz te brązowe, kakaowe ciastka z owocowym dodatkiem.

Ciasteczka czekoladowe z dodatkiem winogron – lista niezbędnych składników

Winogrona mają wyrazisty, słodki smak, dlatego należy łączyć je z wypiekami o równie intensywnym aromacie. Do ich przygotowania świetnie sprawdza się ciasto nieco podobne do klasycznego brownie. Małe, ale mocno czekoladowe i kusząco pachnące ciastka idealnie pasują do dżemu czy konfitur z winogron.

Aby przygotować te niebanalne smakołyki, przygotuj:

  • 90 g masła w temperaturze pokojowej
  • 75 g mąki tortowej,
  • 3 jajka średniej wielkości,
  • 220 g cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 tabliczki czekolady mocno gorzkiej E.Wedel 80%,
  • 250 g dżemu lub konfitury z winogron (jasnych lub ciemnych).

Do pieczenia ciasteczek czekoladowych z dodatkiem winogron będzie ci także potrzebna duża blacha i papier do pieczenia. Natomiast jeśli chodzi o ich podanie, to najlepiej sprawdzi się do tego piętrowa patera.

Jak upiec mocno czekoladowe ciastka z winogronami?

Kluczem do tego, aby ciasteczka miały przyjemnie chrupiącą skórkę i były wilgotne wewnątrz, jest dokładne odmierzenie i połączenia składników. Dlatego ustaw piekarnik na 180 °C, wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie:

  • pokrusz czekoladę na drobne kawałki i rozpuść ją z masłem – w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej;
  • z całych jajek oraz z cukru zrób kogel-mogel – ucieraj te składniki tak długo, aż powstanie z nich aksamitna, błyszcząca masa;
  • do masy tej wlej rozpuszczoną czekoladę, masło i starannie je ze sobą połącz;
  • do ciasta stopniowo dodawaj mąki – rób to przy pomocy łyżki i nie przestając mieszać masy;
  • ułóż ciasteczka na blasze – nabieraj ciasto dużą łyżką i ostrożnie nakładaj je na papier do pieczenia.

Te czekoladowe przysmaki muszą spędzić w piekarniku zaledwie 10 minut, jednak zanim przystąpisz do wykańczania ich dżemem, pozwól im ostygnąć. Kiedy będą miały już temperaturę pokojową, przełóż je winogronowym przetworem – na jedno ciastko wystarczy około pół łyżeczki dżemu lub konfitury.

Natomiast jeśli masz ochotę na kakaowe ciastka w nowej odsłonie, postawa na oryginalne połączenie, jakim jest czekolada z awokado. Mus przygotowany z tych składników można jeść prosto z pucharka – tak jak pudding – lub wykorzystać go do przełożenia ciasteczek czy puszystego biszkopta.