Czy wyobrażacie sobie mokre ciasto z czekolady, które nie jest brownie, a które smakuje tak niewyobrażalnie dobrze, że zaraz po skończeniu jednego kawałka wyciągacie rękę po następny? Tak, Chocolate Loaf Cake jest jednym z nich i gwarantujemy, że zaskoczy was tak samo pozytywnie jak nas!

 

Podstawowe składniki mokrego ciasta czekoladowego

 

Dlaczego akurat mokre ciasto? Chocolate Loaf Cake to mokre ciasto czekoladowe, które składa się niemalże wyłącznie z czekolady. To „bochenek chleba”, który ma tak niesamowity smak, kolor i zapach, że nie da się go zapomnieć. To wielka przyjemność jedzenia, patrzenia, dotykania i wąchania. Oto lista składników, których potrzebujesz do wykonania tego przepisu:

  • 200 g mąki pszennej;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 200 g drobnego cukru do wypieków;
  • 175 g masła w temperaturze pokojowej;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii;
  • 80 ml kwaśnej śmietany;
  • 125 ml wrzącej wody;
  • 175 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel.

 

Suche składniki na mokre ciasto czekoladowe

 

Zaczynamy przygotowania od uzyskania właściwej temperatury. Mokre ciasto czekoladowe lubi temperaturę pokojową, dlatego wszystkie składniki właśnie w niej powinny się (mniej więcej) znajdować. Warto pamiętać, że jest to ciasto dość trudne, a więc najlepiej ściśle trzymać się przepisu.

 

Wspólnie, w jednej misce, należy wymieszać mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, ale także jajka, ekstrakt i śmietanę. Suchych składników jest więcej, stąd najpierw je trzeba delikatnie wymieszać i dopiero następnie dodawać składniki mokre. Z całości musi powstać gładka i jednolita masa. Powoli należy dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując. Na sam koniec wsypujemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i całość mieszamy do jej rozpuszczenia.

 

No to pieczemy!

 

Następnym krokiem jest pieczenie ciasta. Całą masę przelewamy do foremki, najlepiej do keksówki, ale może być także inna foremka do pieczenia chleba. Należy ją jednak najpierw starannie wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką pszenną. Warto pamiętać, aby foremka była głęboka na przynajmniej 7,5 cm. Nie może być jednak wiele wyższa. Wbór odpowiedniej wielkości jest tutaj kluczowy.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około godzinę. Przy sprawdzaniu ciasta warto pamiętać, że na patyczku mogą pozostać resztki ciasta, gdyż będzie ono mokre, ale nie oznacza to, że również surowe. Nie powinien być to dla was powód do niepokoju. To wyczucie, które zdobywa się z doświadczeniem. Próbujcie!

 

Mokre ciasto czekoladowe na start

 

Chocolate Loaf Cake już prawie gotowe. Na 20 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy syrop czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy kakao, wodę i cukier, gotujemy przez kilka minut, aż część wody odparuje. Syrop powinien być klejący, a cukier lekko skarmelizowany. Ciepłe ciasto polewamy syropem, co sprawi, że wniknie on w jego wnętrze, sprawiając, że będzie jeszcze bardziej czekoladowe. Mokre ciasto czekoladowe podawać po wystudzeniu. Smacznego!