Masz ochotę na coś słodkiego – coś, co przyrządzisz w kilka chwil? Poznaj przepis na pudding czekoladowy. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a jednocześnie urzeka swoim wyjątkowym smakiem. Zachwyca intensywnością czekolady, dlatego musisz go spróbować.

Chocolate pudding to nic innego jak czekoladowy budyń domowy. Jego smak ma niewiele wspólnego ze smakiem budyniu z proszku. Jest naturalny i mocno czekoladowy.

Czekoladowy pudding – przepis podstawowy

Jeśli chodzi o pudding, przepis dostępny jest w wielu wariantach. Poszczególne receptury różnią się m.in. gramaturą składników, co przekłada się na wielkość porcji.

Poniżej znajdziesz przepis na najbardziej klasyczny budyń czekoladowy, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka pełnotłustego,
  • tabliczka gorzkiej czekolady (może być mleczna),
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej.

W małym rondelku umieść jedną szklankę mleka. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj czekoladę pokrojoną w drobną kostkę i jedną łyżkę cukru. Wymieszaj całość do połączenia składników.

Do oddzielnej miski wlej drugą szklankę mleka. Dodaj dwie łyżki cukru, skrobię (płaskie łyżki) oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie roztrzep.

Rondelek ponownie umieść na palniku – na średnim ogniu. Dodaj zawartość drugiej miski i natychmiast zacznij mieszać. Wykonuj powolne ruchy – mieszaj do czasu, aż masa zgęstnieje. Gotuj jeszcze chwilę, a następnie zdejmij z ognia.

Tak przygotowany budyń czekoladowy przelej do miseczek lub pucharków.

Budyń z kakao zamiast czekolady

Jeśli nie masz czekolady, wcale nie musisz rezygnować z tego deseru. Wystarczy zastąpić ją prawdziwym kakao.

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

W rondelku umieść cukier, kakao, skrobię i sól. Stopniowo dodawaj mleko. Doprowadź do wrzenia – gotując i mieszając przez ok. 2 minuty. Garnek zdejmij z ognia. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy.

Tak przygotowany chocolate pudding przelej do pucharków. Podawaj od razu.

Budyń czekoladowy z dodatkami?

Chociaż większość osób zjada budyń bez żadnych dodatków, warto się o nie pokusić. Na co się zdecydować?

  • Świeże owoce – sprawią, że chocolate pudding będzie bardziej orzeźwiający.
  • Mus owocowy – taki dodatek przełamie mocno czekoladowy smak budyniu.
  • Podprażone płatki migdałów – sprawią, że budyń będzie odrobinę chrupiący.

Jak jeszcze wykorzystać budyń domowy?

Domowy budyń czekoladowy może być po prostu deserem. Jednak jego rola wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do podwieczorku. Pudding może stać się bazą m.in.

  • do kremu tortowego – będzie gęsty i bogaty w smaku,
  • muffinek z nadzieniem – wzbogaci to ich smak.

Chcesz zjeść naprawdę dobry pudding? Przepis pozwoli Ci przygotować smaczny deser – bez większego wysiłku.