Brownie to klasyczne ciasto, które trafia w gusta miłośników czekolady. Połączenie słodkiego smaku z lekko kwaśnymi malinami to idealna alternatywa dla standardowej wersji tego deseru. Co powiesz na miękkie brownie z kawałkami białej czekolady i świeżymi owocami?

Brownie sprawdza się doskonale niezależnie od okazji. Odpowiednio przyrządzone może być doskonałym dodatkiem do kawy czy nawet ciastem, które zastępuje tort podczas przyjęć urodzinowych. W sezonie letnim połączenie mokrego, intensywnie czekoladowego wypieku z kwaśnymi malinami bez wątpienia zaspokoi Twoją ochotę na słodycze.

Jak przygotować brownie z kawałkami białej czekolady i sosem malinowym?

Przygotowanie brownie jest niezwykle proste. Najważniejszym składnikiem tego ciasta jest czekolada wysokiej jakości oraz dojrzałe maliny, które grają pierwsze skrzypce w całej kompozycji. Jeśli masz takie owoce w swoim ogródku, ich wykorzystanie do stworzenia deseru będzie idealnym pomysłem.

Składniki na brownie z malinami i białą czekoladą:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 150 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 150 g malin,
  • 2 jajka,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 2 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rozpuść ciemną czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj roztrzepane jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i maliny. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, w tym czasie przesiewając mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i krojąc czekoladę na drobne kawałki. Dodaj przygotowane składniki do masy i dokładnie wymieszaj. Przygotowane ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 min.

Składniki na sos malinowy:

  • 300 g malin,
  • 60 ml wody,
  • 15 ml soku z limonki lub cytryny,
  • 30 g cukru.

Sposób przygotowania:

Oczyść maliny i włóż do garnka. Zalej wodą, sokiem z limonką i dodaj cukier. Gotuj na średnim ogniu do czasu uzyskania jednolitej masy. Przelej całość przez sitko, co pozwoli na pozbycie się nasionek z owoców. Jeśli takie elementy Ci nie przeszkadzają, pomiń ten krok.

Polej gotowym sosem przygotowane brownie z kawałkami białej czekolady. Wierzch deseru możesz również posypać świeżymi malinami i listkami mięty.

Jak zmodyfikować przepis na brownie z malinami i białą czekoladą?

Szybkie ciasto czekoladowe to doskonały pomysł na sezon letni, kiedy to na rynku pojawiają się świeże maliny. Co zrobić w sytuacji, gdy masz ochotę na brownie zimą? Wówczas doskonale sprawdzą się owoce mrożone, z których również można przygotować syrop. Takie maliny po rozmrożeniu oddają bardzo dużo soku, dlatego ich rozgotowanie będzie łatwiejsze.

Brownie z białą czekoladą i owocami można również wzbogacić o dodatek w postaci orzechów czy wiórków kokosowych posypanych na wierzch ciasta. Takie składniki bez wątpienia wpłyną nie tylko na wygląd, lecz także walory smakowe deseru. Oprócz malin możesz także użyć innych owoców leśnych, na przykład borówek, jagód, truskawek czy poziomek.