Brownie to idealna propozycja dla osób, które kochają wyrazisty smak kakao. W swojej podstawowej formie jest ono doskonale znane niemal na całym świecie. Istnieje jednak wiele przepisów, zgodnie z którymi można zmodyfikować to popularne ciasto i nadać mu zupełnie inny charakter. Co powiesz na połączenie białej czekolady, pomarańczy i kakao?
Brownie stanowi idealny wybór niezależnie od okoliczności i pory roku. Może ono być słodkim deserem na rodzinne spotkania, święta czy rozmowy przy kawie. Połączenie białej i ciemnej czekolady z aromatyczną pomarańczą sprawdzi się świetnie głównie w sezonie zimowym.
Jak przygotować brownie z białą czekoladą i pomarańczą?
Przed połączeniem poszczególnych składników przygotuj formę o wymiarach około 25×25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Dzięki temu kolejne kroki przebiegną znacznie szybciej, a wyjęcie gotowego ciasta z blachy będzie łatwiejsze.
Składniki:
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 5 jajek,
- 200 g cukru,
- 150 g mąki,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 100 g orzechów włoskich,
- duża pomarańcza z cienką skórką.
Sposób przygotowania:
Rozpuść gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Wymieszaj jajka z cukrem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Połącz mieszankę z przestygniętą czekoladą i masłem. Posiekaj orzechy i dorzuć do pozostałych składników. Pokrój białą czekoladę na niewielkie fragmenty i dodaj do przygotowanej masy. Sparz pomarańczę, obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie wsyp ją do ciasta. Wymieszaj dokładnie aż do połączenia się wszystkich elementów. Przelej mieszankę do formy wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180°C do „suchego patyczka”.
Przepis na brownie z białą czekoladą i pomarańczą pozwala na swobodne modyfikowanie. Jeśli nie lubisz orzechów, możesz zrezygnować z tego składnika i zastąpić go większą ilością pozostałych dodatków. W celu podkreślenia niepowtarzalnego smaku ciasta warto postawić również na kandyzowaną skórkę pomarańczową, która sprawdzi się idealnie jako aromatyczna dekoracja. W sezonie zimowym do ciasta można dodać także około 30 g przyprawy korzennej. Taki krok nada deserowi świąteczny charakter, podkreślając wyraziste nuty pomarańczy.
Jak podawać brownie z białą czekoladą i pomarańczą?
Brownie z białą czekoladą i pomarańczą to idealny deser na każdą okazję. Sprawdzi się on zarówno podczas niezobowiązujących spotkań, jak i znacznie bardziej uroczystych okoliczności, na przykład w trakcie kolacji wigilijnej. Dodatek pomarańczy przełamuje słodki smak brownie i sprawia, że nabiera ono zupełnie innego charakteru.
Gorące brownie warto podawać w towarzystwie lodów waniliowych lub śmietankowych. Jeśli kochasz czekoladę w dowolnej ilości, możesz postawić także na warianty z kakao. Ciasto sprawdzi się świetnie również na zimno, na przykład w połączeniu z kawą lub herbatą. Brownie może stanowić też samodzielną przekąskę, szczególnie w przypadku miłośników kakaowych smaków niezakłóconych zbędnymi dodatkami.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/