Przed Tobą spotkanie ze znajomymi i szukasz sprawdzonego przepisu na deser, który będzie smakować wszystkim? A może chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnym przysmakiem, który rozpieści ich zmysły? Przygotuj klasyczne brownie w ciemnej i jasnej wersji. Połączenie dwóch rodzajów czekolady nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda na stole. Sprawdź oba przepisy!
Mokre i miękkie brownie to hit ostatnich lat, tak jak blok czekoladowy. Przepis na ten deser jest niezwykle prosty, jednak aby zaskoczyć gości, przygotuj deser w dwóch odsłonach.
Jak zrobić ciemne brownie?
Formę w rozmiarze 25×30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ustaw temperaturę piekarnika na 180℃.
SKŁADNIKI:
- 135 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 150 g masła,
- 5 jajek rozmiar M,
- 150 g cukru,
- 75 g mąki pszennej,
- 20 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 45 g orzechów włoskich.
WYKONANIE:
Czekoladę pokrój na kawałki i umieść w naczyniu. Dodaj do niej masło oraz kakao. Powoli rozpuszczaj składniki w kąpieli wodnej, aby połączyły się w gładki mus i wystudź. Do osobnej misy wbij jajka i ubij na puszystą, lekką piankę. Stopniowo dodawaj cukier, a na koniec przesiej mąkę. Następnie delikatnie połącz składniki, miksując je na wolnych obrotach.
Do tak przygotowanego ciasta dodaj masę czekoladową oraz pokrojone na kawałki orzechy. Powoli połącz składniki ze sobą i przelej zawartość naczynia do formy. Aksamitne brownie piecz przez 20-25 minut. Ciasto po upieczeniu powinno być w środku jędrne i elastyczne, ale nie surowe.
Jak zrobić białe brownie tzw. blondie?
Do przygotowania tego deseru również potrzebujesz formy w rozmiarze 25×30 cm. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
SKŁADNIKI:
- 240 g Czekolady Białej E.Wedel,
- 225 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 190 g masła,
- 3 jajka rozmiar L,
- 20 g ekstraktu waniliowego,
- 20g proszku do pieczenia,
- 150 g migdałów.
WYKONANIE:
Migdały zalej wrzątkiem, aby zdjąć z nich skórkę, a następnie upraż na suchej patelni. Dzięki temu wydobędziesz ich niesamowity aromat. Masło razem z pokrojoną w kostkę czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Chłodną czekoladę zmiksuj z jajkami i cukrem. Następnie dodaj do masy ekstrakt waniliowy i pozostałe, suche składniki. Krótko zmiksuj, aby całość się połączyła. Na koniec dodaj pokrojone migdały. Tak przygotowane ciasto wlej do formy i wygładź. Piecz przez 25-30 minut do suchego patyczka.
Jak podawać brownie i blondie?
Czekolada najlepiej smakuje w swoim towarzystwie. Dlatego do dekoracji brownie doskonale sprawdzi się aromatyczna polewa. Do jej wykonania potrzebujesz:
- 180 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
- 100 g śmietanki kremówki 30%.
Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w metalowej misce. Dodaj do niej śmietankę i umieść naczynie nad garnkiem z gorącą wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się i połączy z płynem w gładki mus.
Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto i pozostaw do zastygnięcia. Następnie pokrój oba wypieki w taką samą kostkę i ułóż je w szachownicę. Całość będzie wyglądać bardzo ciekawie, przyciągnie uwagę innych i z pewnością będzie doskonale smakować.
Wykonaj oba przepisy i zdecyduj, który z nich smakuje lepiej!