Brownie to intensywne w smaku ciasto czekoladowe, które doczekało się już wielu wariantów. O ile nie dziwi dodatek sezonowych owoców, które wzbogacają smak wypieku, o tyle obecność marchewki w słodkim deserze budzi wiele wątpliwości. Niepotrzebnie, ponieważ brownie w takim wydaniu jest równie smaczne. Sprawdź przepis i się o tym przekonaj!
Ciasto marchewkowe nie są nowością, jednak nie wszyscy są przekonani do wykorzystywania warzyw w słodkich wypiekach. Warto jednak poznać uwzględniający ciasto czekoladowe przepis. Wilgotne, przyjemnie słodkie, rozpływające się w ustach – właśnie takie jest brownie w nowoczesnym wydaniu.
Jak przygotować marchewkowe brownie?
Aby upiec brownie marchewkowe, nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Nie potrzebujesz żadnego doświadczenia – musisz tylko postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. Kluczem do sukcesu są właściwie dobrane proporcje.
Składniki na formę o wymiarach ok. 24×24 cm:
- 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 1 szklanka mleczka kokosowego,
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 5 łyżek cukru do wypieków,
- 125 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 3 łyżki miodu,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Jeżeli zamierzasz przygotować brownie w większej formie, lepiej podwoić składniki. W przeciwnym razie ciasto nie będzie dostatecznie wysokie.
Postępowanie krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C i ustaw go na tryb termoobiegu.
- W rondelku umieść olej i dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj miód i mleko kokosowe.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Wymieszaj suche składniki: skrobię, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
- Do masy jajecznej dodaj ostudzoną płynną czekoladę. Wymieszaj.
- Dodaj suche składniki oraz marchewkę. Wymieszaj dokładnie.
- Surowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
- Wyjmij formę i odstaw brownie do ostudzenia.
Uwaga! Jeśli ciasto przygotowujesz w nieco większej formie, z podwójnej porcji składników, musisz wydłużyć czas pieczenia. Warto to kontrolować patyczkiem, aby „nie przeciągnąć” brownie – w przeciwnym razie straci swoją wilgotną konsystencję.
Jak udekorować brownie marchewkowe?
Wilgotne ciasto czekoladowe z marchewką możesz dowolnie ozdobić – po to, aby wzbogacić jego smak. Do wyboru masz kilka możliwości, na przykład:
- polewa z mlecznej czekolady – sprawi, że brownie marchewkowe będzie odrobinę słodsze,
- krem waniliowy – wyłożony na wierzch spowoduje, że ciasto będzie jeszcze bardziej rozpływało się w ustach,
- lukier z sokiem pomarańczowym – sprawi, że wypiek nabierze lekko kwaskowatego posmaku i stanie się bardziej aromatyczne.
Możesz także oprószyć ciasto cukrem pudrem – brownie w takim wydaniu będzie równie smakowite. W doborze wszelkich dekoracji ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia!