Brownie to intensywne w smaku ciasto czekoladowe, które doczekało się już wielu wariantów. O ile nie dziwi dodatek sezonowych owoców, które wzbogacają smak wypieku, o tyle obecność marchewki w słodkim deserze budzi wiele wątpliwości. Niepotrzebnie, ponieważ brownie w takim wydaniu jest równie smaczne. Sprawdź przepis i się o tym przekonaj!

 

Ciasto marchewkowe nie są nowością, jednak nie wszyscy są przekonani do wykorzystywania warzyw w słodkich wypiekach. Warto jednak poznać uwzględniający ciasto czekoladowe przepis. Wilgotne, przyjemnie słodkie, rozpływające się w ustach – właśnie takie jest brownie w nowoczesnym wydaniu.

Jak przygotować marchewkowe brownie?

Aby upiec brownie marchewkowe, nie musisz być mistrzem cukiernictwa. Nie potrzebujesz żadnego doświadczenia – musisz tylko postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. Kluczem do sukcesu są właściwie dobrane proporcje.

 

Składniki na formę o wymiarach ok. 24×24 cm:

  • 180 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 5 łyżek cukru do wypieków,
  • 125 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Jeżeli zamierzasz przygotować brownie w większej formie, lepiej podwoić składniki. W przeciwnym razie ciasto nie będzie dostatecznie wysokie.

 

Postępowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C i ustaw go na tryb termoobiegu.
  2. W rondelku umieść olej i dodaj połamaną czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia czekolady. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Dodaj miód i mleko kokosowe.
  4. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  5. Wymieszaj suche składniki: skrobię, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  6. Do masy jajecznej dodaj ostudzoną płynną czekoladę. Wymieszaj.
  7. Dodaj suche składniki oraz marchewkę. Wymieszaj dokładnie.
  8. Surowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.
  10. Wyjmij formę i odstaw brownie do ostudzenia.

Uwaga! Jeśli ciasto przygotowujesz w nieco większej formie, z podwójnej porcji składników, musisz wydłużyć czas pieczenia. Warto to kontrolować patyczkiem, aby „nie przeciągnąć” brownie – w przeciwnym razie straci swoją wilgotną konsystencję.

Jak udekorować brownie marchewkowe?

Wilgotne ciasto czekoladowe z marchewką możesz dowolnie ozdobić – po to, aby wzbogacić jego smak. Do wyboru masz kilka możliwości, na przykład:

  • polewa z mlecznej czekolady – sprawi, że brownie marchewkowe będzie odrobinę słodsze,
  • krem waniliowy – wyłożony na wierzch spowoduje, że ciasto będzie jeszcze bardziej rozpływało się w ustach,
  • lukier z sokiem pomarańczowym – sprawi, że wypiek nabierze lekko kwaskowatego posmaku i stanie się bardziej aromatyczne.

Możesz także oprószyć ciasto cukrem pudrem – brownie w takim wydaniu będzie równie smakowite. W doborze wszelkich dekoracji ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia!