Czerwone owoce i czekolada to klasyczne oraz bardzo smaczne połączenie. Dlatego jeśli masz odrobinę czasu, planujesz przyjęcie lub chcesz zrobić deser pasujący do eleganckiego obiadu, przygotuj mocno czekoladowe brownie czereśniowe. Czerwone, słodkie kulki to wspaniały dodatek do wilgotnego, ciężkiego ciasta o intensywnym smaku. Oto przepis na smakołyk, któremu nie oprze się żaden czekoladoholik!

Przepis na brownie powstał przez przypadek. Pewna angielska gospodyni domowa chciała upiec klasyczne ciasto czekoladowe, jednak zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika okazało się, że wypiek nie urósł tak, jak się tego spodziewała, ale mimo tego zaserwowała je na deser swoim gościom. Ciężkie, wilgotne i bardzo czekoladowe ciasto szybko zniknęło z talerzy. Dziś łączy się je z najróżniejszymi dodatkami, a w tym ze znanymi polskimi, sezonowymi owocami – czereśniami.

Z jakich składników powstaje brownie z dodatkiem czereśni?

Co jest ci przede wszystkim potrzebne do tego, aby przygotować gliniaste i przyjemnie mokre w środku ciasto czekoladowe? Przepis! Wilgotne, rozpływające się w ustach brownie czereśniowe powinno powstać na bazie tradycyjnej receptury. Dlatego przygotuj:

  • 300 g masła,
  • 150 g brązowego cukru,
  • 6 średniej wielkości jajek w temperaturze pokojowej,
  • 4 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczyptę soli,
  • 250 g wydrylowanych wiśni.

Do przygotowania tego brownie możesz wykorzystać zarówno świeże owoce, jak i czereśnie z syropu. W tym drugim przypadku możesz dodać do ciasta odrobinę słodkiej zalewy – 2-3 łyżki stołowe. Dzięki temu wypiek zyska ciekawy aromat i będzie niesamowicie pachniał czereśniami.

To czekoladowe ciasto z owocami najlepiej piec w dużej tortownicy. Wybierz taką, która ma ok. 30 cm średnicy. Jeszcze zanim zaczniesz przygotowywać ten wypiek, wyłóż dno formy papierem do pieczenia.

Jak upiec idealne brownie czereśniowe?

To ciasto przygotowuje się bardzo szybko – dlatego, zanim zaczniesz łączyć ze sobą składniki, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Następnie:

  • jeśli masz zamiar dodać do ciasta wiśnie z syropu, odsącz je i umieść w suchym naczyniu. Pamiętaj o tym, że warto zostawić odrobinę syropu, aby dodać go do brownie;
  • jedną tabliczkę czekolady drobno posiekaj;
  • masło i pozostałe 3 tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej;
  • w czasie, gdy rozpuszczona czekolada będzie stygła, wymieszaj kakao i mąkę pszenną, a w osobnej misce starannie utrzyj jajko ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i brązowym;
  • do mokrych składników (jajek utartych z cukrem i solą) dodawaj płynną czekoladę z masłem. W tym momencie możesz wlać do ciasta syrop czereśniowy;
  • powstałą masę połącz z suchymi składnikami (mąką i kakao) oraz wsyp do niej posiekaną czekoladę – delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy szpatułki;
  • przelej masę do tortownicy, a na wierzchu brownie ułóż wcześniej przygotowane wiśnie.

Ciasto piecz około 30 – 35 minut. Nie ma sensu, aby sprawdzać, czy jest ono gotowe metodą na „suchy patyczek”. Brownie w środku jest bardzo wilgotne, dlatego, mimo że będzie gotowe, patyk może być mokry.

Smacznego!