Ciasto czekoladowe to jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków, który sprawdzi się na każdą okazję. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga dostępu do drogich składników, a ponadto zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagające podniebienia. Takim deserem jest blok czekoladowy zebra, którego klasyczną wersję większość osób pamięta z czasów dzieciństwa.

Proste przepisy są najlepsze, gdyż niemalże zawsze wychodzą obłędnie. Są więc doskonałym wyborem dla osób, które dopiero zagłębiają się w sztukę kulinarną. Blok czekoladowy będzie dobrym rozwiązaniem, jeżeli musisz szybko przygotować deser, a w kuchni masz dostęp tylko do podstawowych sprzętów i składników. Zobacz, jakie to proste!

Blok czekoladowy zebra – potrzebne składniki

Produkty potrzebne do zrobienia wypieku są tanie i łatwo dostępne. Większość z nich znajdziesz w swojej lodówce, dlatego blok czekoladowy to dobry pomysł, gdy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Sprawdzi się również na święta i specjalne okazje, gdyż mimo prostej formy, zachwyca swoim smakiem. Co musisz przygotować?

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki stołowe kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • pół szklanki mleka 1,5%,
  • 500 g mleka w proszku,
  • herbatniki i ulubione bakalie.

Blok czekoladowy zebra – sposób przygotowania

  1. Do rondelka dodaj masło, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, cukier i mleko. Zagotuj wszystko na małym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą na jednolitą masę. Ostaw do wystygnięcia.
  2. Do tak przygotowanej i lekko schłodzonej mieszanki, dodawaj kolejno mleko w proszku i proszek do pieczenia. Cały czas energicznie mieszaj, aby powstała masa była gęsta i nie miała grudek.
  3. Dodaj do ciasta pokruszone herbatniki i bakalie. Możesz wykorzystać rodzynki, orzechy lub ulubione suszone owoce. Ich ilość dozuj tak, aby była adekwatna do przygotowanej mieszanki. Całość delikatnie wymieszaj, aby dodatki były równomiernie rozłożone i pokryte masą.
  4. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej folią i wstaw do lodówki aż blok zgęstnieje i zrobi się zwarty.
  5. Po wyjęciu możesz posypać go cukrem pudrem lub kakao.

Jeżeli chodzi o blok czekoladowy, przepis jest nie tylko prosty w przygotowaniu. Tak wykonane ciasto będzie mogło cieszyć Twoje podniebienie przez długi czas. Możesz je przechowywać w lodówce bez obaw, że się zepsuje lub rozpuści. Taki blok to doskonały deser na wypadek niezapowiedzianych gości lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Blok czekoladowy zebra do pieczenia

Alternatywnym przepisem jest ciasto do wypieku w piekarniku. Jego składniki są w zasadzie podobne, jednak zawierają jeszcze dodatek jaj, proszku do pieczenia oraz mąki. W tym przypadku przygotowanie go jest nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne. Jeżeli więc zależy Ci na najprostszym przepisie na blok czekoladowy zebra, skorzystaj z naszej wersji ciasta. Z pewnością zachwyci swoim smakiem zarówno dorosłych, jak i najmłodszych łasuchów.

Deser będzie doskonałym dodatkiem do ciepłego mleka, kawy oraz herbaty. Sprawdzi się także jako słodka przekąska podczas imprezy.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/