Ptasie Mleczko® to słodka przekąska uwielbiana przez wiele osób. Takie słodycze można jeść pojedynczo, ale spisują się doskonale również jako element bardziej skomplikowanych wypieków. Warto zestawić je z blokiem czekoladowym, czyli klasycznym deserem, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem.

 

Ptasie Mleczko® ma charakterystyczną strukturę, dlatego idealnie komponuje się z blokiem czekoladowym. Taki deser można wzbogacić dodatkiem wielu innych składników, w zależności od własnych preferencji. Zobacz, jak przygotować blok czekoladowy z pysznymi piankami Ptasie Mleczko®.

Jak przygotować blok czekoladowy z Ptasie Mleczko®

Blok czekoladowy to deser, który można przygotować nawet w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika. Wystarczy jedynie keksówka wyłożona papierem do pieczenia oraz lodówka. Składniki do przygotowania takiego ciasta są łatwo dostępne, a jego przyrządzenie – bardzo szybkie.

 

Składniki na blok czekoladowy z Ptasie Mleczko®:

  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 250 g masła,
  • 120 ml mleka,
  • 140 g cukru,
  • 250 g mleka w proszku,
  • 70 g rodzynek,
  • 100 g Ptasiego Mleczka® (około 10 kostek).

 

Sposób przygotowania:

Podgrzej cukier, mleko, masło oraz kakao w rondelku. Mieszaj, stopniowo dodając mleko w proszku. Posiekaj Ptasie Mleczko® na mniejsze kawałki i dorzuć do masy wraz z rodzynkami. Wymieszaj do regularnego rozłożenia tych składników w całej objętości ciasta. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jak podawać blok czekoladowy z piankami Ptasie Mleczko®?

Blok czekoladowy stanowi idealną alternatywę dla brownie, szczególnie w trakcie ciepłych miesięcy. Takie ciasto należy bowiem przechowywać w lodówce, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury zacznie się rozpuszczać. Po wyjęciu z chłodnego miejsca trzeba więc szybko zjeść deser, a pozostałą część z powrotem wstawić do lodówki. Takie ciasto sprawdza się doskonale w połączeniu z gorzką kawą czy herbatą. Jest to więc idealna propozycja na wszelkie spotkania towarzyskie, bez względu na porę roku.

Jak urozmaicić przepis na blok czekoladowy?

Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na to ciasto można zmodyfikować w taki sposób, by dopasować go do własnych preferencji. Ptasie Mleczko® i rodzynki nie muszą być jedynymi dodatkami, które znajdą się wewnątrz deseru. Doskonale sprawdzają się też orzechy czy herbatniki. W bloku czekoladowym można umieścić również świeże owoce sezonowe, co jest świetnym pomysłem w trakcie lata. Warto jednak zachować odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami. Zbyt dużo dodatków może bowiem sprawić, że masa zacznie rozpadać się podczas nakładania i straci swoją charakterystyczną, zbitą konsystencję.

 

Blok czekoladowy z Ptasim Mleczkiem® można pokryć również polewą, w której da się zatopić bakalie, wiórki kokosowe lub świeże owoce. Taki deser będzie wyglądał bardzo efektownie, jednocześnie smakując nieco inaczej niż ciasto bez żadnych dekoracji.