Blok czekoladowy to klasyczny deser, który można wykonać nawet w sytuacji, gdy nie masz dostępu do piekarnika. Taka kompozycja sprawdza się doskonale zarówno jako codzienna przekąska do kawy, jak i podczas znacznie bardziej wymagających okazji. Co powiesz na blok czekoladowy, który przypomni Ci wypieki Twojej mamy?

Przygotowanie bloku czekoladowego jest niezwykle proste. Deser ten bez wątpienia trafi w gusta zaproszonych znajomych lub umili Ci samotny wieczór. Blok komponuje się idealnie z kawą, ale smakuje doskonale również w pojedynkę.

Jak przygotować blok czekoladowy?

Blok czekoladowy to deser, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Do przygotowania takiego ciasta nie musisz używać piekarnika. Wystarczą jedynie podstawowe składniki i foremka wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki na blok czekoladowy:

  • 250 g masła,
  • 45 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g rodzynek,
  • 200 g herbatników,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml wody,
  • 500 g mleka w proszku.

Sposób przygotowania:

Zagotuj masło, kakao, cukier i wodę, a następnie zdejmij z ognia. Po przestygnięciu dodaj mleko w proszku i wymieszaj. Pokrusz herbatniki i posiekaj orzechy włoskie. Dodaj składniki do przygotowanej masy kakaowej i połącz tak, by rozłożyły się równomiernie w jej całej objętości. Gotową mieszankę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż ciasto stężeje. Podawaj deser pokrojony w grube plastry.

Blok czekoladowy należy przechowywać w lodówce. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w nim masło zacznie się rozpuszczać, dlatego nie należy narażać deseru na długie przebywanie w zbyt ciepłym otoczeniu.

Jak zmodyfikować przepis na blok czekoladowy?

Przepis na blok czekoladowy można w łatwy sposób zmodyfikować. Wystarczy wymienić orzechy, rodzynki i herbatniki na swoje ulubione składniki. W takim deserze doskonale sprawdzą się inne suszone owoce. Na szczególną uwagę zasługują wiśnie, które przełamią słodki smak ciasta. Jeśli lubisz kontrastujące produkty, dobrym wyborem będą także słone paluszki pokruszone tak samo jak herbatniki.

Blok czekoladowy można również polać polewą. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodać kilka łyżek mleka tak, by mieszanka pozwalała na łatwe rozprowadzenie po cieście. Jest to dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy kochasz kakaowe słodycze i możesz jeść je w dowolnych ilościach. Polewę da się przygotować z wykorzystaniem czekolady gorzkiej, mlecznej lub nawet białej. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Blok czekoladowy to dobra alternatywa dla klasycznego brownie. Przygotowanie takiego deseru nie wymaga dysponowania piekarnikiem. Z tego powodu jest to doskonałe rozwiązanie w sytuacji, gdy nie masz dostępu do takiego urządzenia, a chcesz samodzielnie stworzyć wyjątkową przekąskę do kawy. Blok czekoladowy wymaga jednak odczekania do momentu, aż cała masa wystygnie i stężeje. Jego przygotowanie trwa zatem nawet kilka godzin, ale mieszanie samych składników zajmie Ci jedynie kwadrans.