Jesteś miłośnikiem klasycznych serników? Skuś się na nowoczesną odsłonę tego ciasta – połączenie twarogu z białą czekoladą jest wyjątkowym smakowym połączeniem. Poznaj kilka przepisów i wybierz swój ulubiony. Smak każdego pozytywnie Cię zaskoczy i będzie oryginalnym deserem na każdą okazję.
Połączenie mlecznej lub gorzkiej czekolady z twarogiem to klasyka. A co, gdyby do sera dodać białą czekoladę? Przekonaj się, jak smakuje takie połączenie – z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Sernik z białej czekolady z karmelową nutą
Temu przepisowi na sernik z białej czekolady daleko do klasyki. Nowoczesnego charakteru nadaje mu nuta o smaku solonego karmelu – tak modna w ostatnim czasie.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 250 g ciasteczek owsianych,
- 80 g roztopionego masła.
Ciastka i masło umieść w malakserze. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na dno ciastka i wyrównaj powierzchnię. Schłódź w lodówce.
Składniki ma masę serową:
- 700 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie,
- 125 ml śmietany 36%,
- 5 jajek,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 225 g białej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Biała,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
W misie umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj do połączenia składników (ogranicz czas mieszania, aby nadmiernie nie napowietrzyć masy). Dodaj ostudzoną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz w kąpieli wodnej przez ok. 1,5 godziny. Sernik wyjmij z piekarnika i ostudź.
Składniki na sos karmelowy:
- ½ szklanki cukru,
- 4 łyżki śmietany kremówki,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.
W małym garnuszku umieść wodę i cukier. Zagotuj i zmniejsz moc palnika na najmniejszy. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotuj dalej, przez ok. 5 minut aż do zazłocenia się syropu – staraj się w tym czasie nie mieszać.
Syrop zdejmij z palnika i dodaj kremówkę – masa będzie się pienić. Dodaj masło oraz sól. Wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.
Schłodzony sernik z białej czekolady polej sosem karmelowym.
Sernik z białej czekolady z owocami
Sernik z białej czekolady możesz przygotować w wersji z owocami – bez pieczenia. Przyrządzisz go z minimalnej liczby składników – szybko i łatwo.
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych,
- 1 łyżka gorzkiego kakao,
- 100 g masła.
Pokrusz herbatniki, dodaj kakao i rozpuszczone masło. Wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy ok. 26 wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ciasteczkowy spód i dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu sernikowego zmielonego dwukrotnie,
- 300 g białej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Biała,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 500 g owoców leśnych.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser zmiksuj z ekstraktem waniliowym, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną płynną czekoladę.
Część masy wyłóż na ciasteczkowy spód. Wysyp ¾ owoców. Wyłóż resztę masy serowej. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem możesz udekorować pozostałymi owocami.
Który wariant sernika z białą czekoladą przypadł Ci do gustu?