Jesteś miłośnikiem klasycznych serników? Skuś się na nowoczesną odsłonę tego ciasta – połączenie twarogu z białą czekoladą jest wyjątkowym smakowym połączeniem. Poznaj kilka przepisów i wybierz swój ulubiony. Smak każdego pozytywnie Cię zaskoczy i będzie oryginalnym deserem na każdą okazję.

Połączenie mlecznej lub gorzkiej czekolady z twarogiem to klasyka. A co, gdyby do sera dodać białą czekoladę? Przekonaj się, jak smakuje takie połączenie – z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Sernik z białej czekolady z karmelową nutą

Temu przepisowi na sernik z białej czekolady daleko do klasyki. Nowoczesnego charakteru nadaje mu nuta o smaku solonego karmelu – tak modna w ostatnim czasie.

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych,
  • 80 g roztopionego masła.

Ciastka i masło umieść w malakserze. Miksuj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na dno ciastka i wyrównaj powierzchnię. Schłódź w lodówce.

Składniki ma masę serową:

  • 700 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie,
  • 125 ml śmietany 36%,
  • 5 jajek,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 225 g białej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Biała,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

W misie umieść wszystkie składniki na masę serową. Zmiksuj do połączenia składników (ogranicz czas mieszania, aby nadmiernie nie napowietrzyć masy).  Dodaj ostudzoną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.

Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz w kąpieli wodnej przez ok. 1,5 godziny. Sernik wyjmij z piekarnika i ostudź.

Składniki na sos karmelowy:

  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki wody,
  • szczypta soli.

W małym garnuszku umieść wodę i cukier. Zagotuj i zmniejsz moc palnika na najmniejszy. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotuj dalej, przez ok. 5 minut aż do zazłocenia się syropu – staraj się w tym czasie nie mieszać.

Syrop zdejmij z palnika i dodaj kremówkę – masa będzie się pienić. Dodaj masło oraz sól. Wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do wystudzenia.

Schłodzony sernik z białej czekolady polej sosem karmelowym.

Sernik z białej czekolady z owocami

Sernik z białej czekolady możesz przygotować w wersji z owocami – bez pieczenia. Przyrządzisz go z minimalnej liczby składników – szybko i łatwo.

Składniki na ciasteczkowy spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 100 g masła.

Pokrusz herbatniki, dodaj kakao i rozpuszczone masło. Wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy ok. 26 wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wysyp ciasteczkowy spód i dobrze dociśnij. Wstaw do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu sernikowego zmielonego dwukrotnie,
  • 300 g białej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Biała,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 500 g owoców leśnych.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Ser zmiksuj z ekstraktem waniliowym, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną płynną czekoladę.

Część masy wyłóż na ciasteczkowy spód. Wysyp ¾ owoców. Wyłóż resztę masy serowej. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Przed podaniem możesz udekorować pozostałymi owocami.

Który wariant sernika z białą czekoladą przypadł Ci do gustu?