Kiedy przychodzi ochota na coś słodkiego, z pewnością chętnie sięgasz po kawałek dobrego domowego ciasta. Nie musi być wykwintne, przekładane kremem czy bogato dekorowane. Poznaj najprostszy, a jednocześnie szybki i niewymagający przepis na babkę, w której łączą się smaki wanilii i kakao.

W przeszłości, kiedy panie domu najczęściej nie pracowały, a ich zadaniem było prowadzenie domu, ciasto pojawiało się na stole każdego weekendu. Obecnie niewiele osób zachowuje tę tradycję ze względu na brak czasu niezbędnego do tworzenia wyszukanych wypieków. Nasza babka waniliowo-kakaowa pozwoli Ci do niej wrócić. Dzięki prostemu przepisowi, ogólnie dostępnym składnikom oraz nieskomplikowanemu procesowi przygotowania możesz ją upiec nie tylko na niedzielę. Wypróbuj jeden z dwóch przepisów i ciesz się smakiem domowego ciasta zawsze wtedy, gdy masz na nie ochotę.

Składniki na babkę waniliowo-kakaową – wariant I

  • 6 jaj,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 250 g masła lub margaryny do ciasta,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na babkę waniliowo-kakaową – wariant II

  • 6 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przygotować babkę waniliowo-czekoladową?

Przedstawione warianty ciasta różnią się między sobą proporcjami mąki, kakao i rodzajem tłuszczu. Wersja z olejem jest bardziej zwarta, sprężysta, a ciasto czekoladowe – intensywniejsze w smaku. Ciasto z dodatkiem margaryny jest bardziej puszyste, ale też ma większą skłonność do opadania po upieczeniu. Wypróbuj obie wersje i przekonaj się, która bardziej Ci odpowiada.

Przygotowanie ciast w obu wariantach przebiega tak samo, jednak przed wykonaniem wersji z margaryną tłuszcz musisz wcześniej rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jeśli robisz to na palniku, pamiętaj, aby margaryna nie smażyła się. Utrzymaj niewielki płomień i mieszaj ją aż do całkowitego rozpuszczenia. Alternatywą jest też umieszczenie naczynia z tłuszczem w piekarniku.

Chociaż ciasto jest nazywane babką, nie musisz go piec w formie do babek. Doskonale sprawdzi się keksówka lub tradycyjna tortownica o małej średnicy (22 cm). Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przed przystąpieniem do przygotowań nagrzej też piekarnik do temperatury 180°C.

Przygotowanie ciasta

Oddziel białka jaj od żółtek i umieść je w dużej misce. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie – nie przerywając ubijania – dodawaj po jednej łyżce cukier z cukrem waniliowym. Po dosypaniu cukru piana nie jest już zagrożona „przebiciem”, dlatego kontynuuj czynność nawet do 10 minut. Im więcej wtłoczysz powietrza, tym bardziej ciasto będzie puszyste. Zmniejsz prędkość obrotów miksera i do masy dodawaj po jednym żółtku. Po kolejnych kilku minutach ubijania wsyp mąkę (lub dwie mąki w II wariancie) oraz dodaj płynny tłuszcz.

2/3 przygotowanego ciasta wylej do foremki. Do pozostałej części dodaj kakao, np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Całość dokładnie wymieszaj i wylej na ciasto waniliowe. Piecz przez około 1 godzinę. Smacznego!