Babeczki to zawsze dobry pomysł – na przyjęcie, przekąskę do pracy, czy poobiedni deser. Przygotowuje się je bardzo szybko, a dzięki różnym dodatkom nigdy się nie nudzą. Przed Tobą klasyczny przepis na waniliowe muffinki. Tym razem ich wnętrze zostało wzbogacone o wyśmienity kremowy mus czekoladowy, który zachwyca swoją lekką konsystencją i głębokim smakiem. Przekonaj się sam!

 

Ciastko z musem czekoladowym to prosty deser, który z łatwością przygotujesz nawet z przedszkolakami. Wypróbuj go, a na pewno Cię pozytywnie zaskoczy.

Jak zrobić babeczki z musem czekoladowym?

Przygotuj formę na 18 muffinek.

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 135 ml oleju,
  • 270 ml mleka.
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej o smaku brownie E.Wedel.

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiej do miski. Jajko, olej i mleko połącz ze sobą. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj. Pamiętaj o tym, żeby zbyt długo nie miksować masy, bo ciasto straci swoją puszystość. Czekoladę połam na kostki.

Przygotuj formę na muffinki. Napełnij papilotki surowym ciastem na wysokość około 1 cm. Następnie połóż na środek kostkę czekolady i przykryj pozostałą porcją masy. Zadbaj o to, żeby nadzienie było dobrze zanurzone.

Tak przygotowane muffinki wstaw do pieca rozgrzanego do 180℃ na 20-25 minut. Kiedy wierzch się zarumieni, to znak, że wypiek jest gotowy. Studź na kratce lub… zjedz od razu. Uważaj! Rozpuszczona czekolada w środku może być bardzo gorąca.

 

Jak udekorować waniliowe babeczki musem czekoladowym?

Planujesz podać muffinki na przyjęciu? A może chcesz poczęstować nimi swoich współpracowników? Aby deser efektownie prezentował się na stole, udekoruj go musem czekoladowym!

Składniki:

  • 8 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 3 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 80 g cukru pudru,
  • 80 g masła.

Wykonanie:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Białka oddziel od żółtek. Słodki składnik wsyp do miski umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą i zacznij mieszać, aby powstał gładki krem. Do ciepłej polewy dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz składniki. Następnie do czekoladowego kremu wlewaj powoli po jednym żółtku, cały czas mieszając. Kiedy mus będzie miał jednolitą konsystencję, wsyp cukier puder.

Białka ubij na sztywną pianę. ⅓ porcji dodaj do przygotowanego kremu i dokładnie wymieszaj. Potem wlej pozostałą część i zamieszaj delikatnym ruchem łyżki. Tak przygotowany mus schłodź w lodówce przez godzinę, następnie przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim muffinki.

Nie potrzebujesz tak dużo musu? Zredukuj ilość składników! Odpowiednie proporcje produktów znajdziesz w tym artykule: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy.

Babeczki z musem czekoladowym należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz możesz posypać je np. kakao ciemnym z Ghany E.Wedel lub innymi słodkimi dodatkami.

 

Babeczki waniliowe z musem czekoladowym podawaj w towarzystwie mocnej i aromatycznej kawy. Świetnie pasować będzie także gorąca czekolada do picia. Sprawdź już dziś!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/tartaletki-z-czekolada-i-marakuja/