Marchewka i czekolada to połączenie idealne. Słodka, świetnie przełamuje smak gorzkiej czekolady. Nic więc dziwnego, że coraz większą popularnością cieszą się babeczki czekoladowe z marchewką. Dodatkowo udekorowane domowym kremem czekoladowym, stanowią prawdziwą przyjemność dla nawet najbardziej wymagającego podniebienia. Sprawdź, jak je przygotować!

 

Chociaż klasyka sprawdzi się zawsze, warto od czasu do czasu pójść o krok dalej. Chodzi o łączenie różnych przepisów, na bazie których powstają smaczne desery. Właśnie tak jest w przypadku babeczek czekoladowych z marchewką, do stworzenia których zainspirował przepis na ciasto marchewkowe.

Jakich składników potrzebujesz na babeczki czekoladowe z marchewką?

Babeczki czekoladowe z marchewką mają zupełnie inną konsystencję niż brownie, mimo że zawierają sporą ilość czekolady. Bardziej przypominają ciasto marchewkowe – są puszyste i lekkie, a przy tym delikatnie wilgotne.

 

Niezbędne składniki to:

  • ¾ szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki oleju,
  • 20 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Powyższe proporcje składników pozwolą na przygotowanie ok. 8 babeczek czekoladowych standardowej wielkości. Jeśli chcesz zwiększyć ich liczbę, musisz np. podwoić ilości produktów spożywczych.

Jak przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe?

Przygotowanie babeczek czekoladowych z marchewką nie zajmie wiele czasu – zaledwie 40 minut łącznie z pieczeniem. Deser ten świetnie sprawdzi się więc wtedy, gdy zamierzasz poczęstować czymś gości, którzy zapowiedzieli swoją wizytę z niewielkim wyprzedzeniem.

  1. Do jajek dodaj cukier i ubij składniki na puszystą, jasną masę.
  2. Dodaj olej i ponownie zmiksuj składniki.
  3. Mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia przesiej, a następnie dodaj do składników mokrych. Krótko wymieszaj.
  4. Dodaj marchewkę i wymieszaj wszystkie składniki – tylko do połączenia składników.
  5. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, a następnie nałóż ciasto – do 2/3 wysokości papilotek.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 20 minut.
  7. Pod koniec czasu pieczenia przeprowadź test tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto odchodzi od niego, wyjmij muffiny i odstaw do ostudzenia na kratce.

 

Na tym etapie możesz zakończyć przygotowywanie babeczek. Jeśli jednak chcesz, możesz je udekorować. Świetnie sprawdzi się czekolada z awokado, która nada Twojemu wypiekowi ciekawego smaku. Jej zaletą jest nie tylko możliwość dekorowania wypieków, ponieważ nadaje się także do smarowania pieczywa.

 

Muffiny czekoladowo-marchewkowe to pomysł na szybki i niedrogi deser. Z uwagi na łatwą dostępność składników, możesz przyrządzać je przez cały rok. Babeczki na pewno szybko się nie znudzą – szczególnie że pozwalają na pełną dowolność w zakresie ich dekorowania.