Jesień nieubłaganie puka do naszych drzwi. Z pewnością odczuwasz jej chłodny powiew każdego poranka, gdy zmierzasz do pracy oraz wieczorami, gdy rozsiadasz się w fotelu, aby odpocząć po całym dniu pełnym wrażeń. Szukasz pomysłu na gorące napoje, które urozmaicą Twoje wieczory z dobrą książką lub filmem i sprawią, że będziesz miło wspominać tę jesień? Wypróbuj te przepisy, a na pewno nie pożałujesz!

 

Wraz z jesienią wracają ciepłe kapcie, wełniane swetry i wygodne płaszcze. To także idealna pora na gorące napoje, które nie tylko uprzyjemniają długie wieczory przy dobrej lekturze, ale także poprawiają nastrój oraz… odporność – tak ważną w tym okresie! Sprawdź, co przygotowaliśmy.

 

Gorący napar z kurkumy – poznaj rozgrzewającą moc ziół

Kurkuma to bardzo niedoceniana przyprawa. Poznaj jej moc w pysznym, gorącym naparze, który rozgrzeje Cię od środka i wprawi w dobry nastrój.

 

Składniki:

  • 1 korzeń kurkumy o długości 3 cm,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 cm korzeń imbiru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • ⅓ łyżeczki syropu klonowego.

Wodę zagotuj w rondlu, następnie dodaj wszystkie przyprawy i gotuj zawartość przez 10 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie wyłącz palnik, przelej płyn do kubka, dodaj szczyptę soli i odrobinę syropu klonowego dla smaku.

Napar podawaj w towarzystwie ciepłych, korzennych ciastek.

 

Czekolada do picia na gorąco – obudź swoje zmysły

Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż duży zastrzyk czekolady. A najlepiej przyswajalną formą czekolady jest płynny, gorący napój. Jego przygotowanie zajmie Ci niecały kwadrans, więc bardzo szybko wrócisz na swoją kanapę do rozpoczętej lektury.

 

Składniki czekoladę do picia:

  • 150 g czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 190 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 20 g cukru trzcinowego.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Śmietankę wlej do garnka, podgrzej do wrzenia i następnie dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj składniki, aż powstanie gładki sos. Na koniec dodaj cukier i energicznie wymieszaj, żeby się rozpuścił. Tak przygotowaną czekoladę przelej do wysokich szklanek. Podawaj od razu.

Czekolada do picia jest pyszna solo, jednak warto zadbać o kilka dodatków, które urozmaicą jej smak, jak np. mus malinowy. Przygotujesz go z tych składników:

  • 150 g malin,
  • 30 g cukru.

Maliny wraz z cukrem umieść w garnku i podgrzej do wrzenia. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści, a woda wyparuje. Gorący mus wlej na wierzch przygotowanej czekolady. Całość udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą mleczną E.Wedel.

 

Grzane wino – idealny pomysł na wieczór

Lubisz dobre wina i intensywne przyprawy korzenne? Połącz je w grzanym winie!

Składniki:

  • 300 ml ulubionego, czerwonego wina,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżki miodu,
  • pół łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta cynamonu, gwiazdka anyżu, 2 goździki, 1 kardamon,
  • do dekoracji: plastry pomarańczy.

Wlej wino do garnka i zacznij podgrzewać. Następnie wsyp wszystkie przyprawy, dodaj cukier i miód. Podgrzewaj do momentu, aż napój zacznie parować. Nie doprowadź do wrzenia, bo płyn straci swój wyjątkowy smak. Tak przygotowane wino przelej do dużych kubków i udekoruj plasterkami pomarańczy.

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-kawalkami-karmelu-i-polewa-karmelowa/