Krem posiada bardzo wiele oblicz. Może on być bardziej lub mniej słodki, być płynny lub zastygły. Tak naprawdę w przygotowaniu tego dodatku do ciast, tortów czy deserów ogranicza Cię wyłącznie wyobraźnia. Poniżej prezentujemy trzy pomysły na stworzenie fantastycznego kremu czekoladowego, który zachwyci Ciebie, domowników oraz Twoich gości.

Pamiętaj, że krem czekoladowy trzeba dobrać do przeznaczenia. Innego rodzaju masę tworzymy z myślą o torcie, jeszcze inna powinna być jego konsystencja przy tworzeniu brownie, a jeszcze inny krem potrzebny jest do deserów. Wszystkie kremy łączy jednak to, że wymagają najlepszych, naturalnych składników i wysokiej jakości czekolady, która powinna zawierać dużo kakao i mleka.

Krem z dodatkami

Na początku pokażemy Wam krem, który nie jest bardzo słodki i zwarty i który nadaje się do różnego rodzaju ciast. To krem czekoladowy z mascarpone. Ser ten świetnie przełamuje słodycz czekolady, a krem jest bardzo prosty do wykonania. Wystarczy biały mascarpone (pamiętaj, żeby sprawdzić jego skład i datę ważności – im świeższy ser tym lepiej) oraz śmietana.

Do czego możesz wykorzystać taki krem? Dodaje się go do tortów, gdyż przekładane nim biszkopty zachwycają smakiem i wyglądem. Do tego wiele osób używa go jako dekoracja do babeczek czy dodatek do lodów. Jego charakterystyczny, czekoladowy smak zachwyci wiele osób.

Jeżeli szukasz czegoś słodszego, to polecamy Ci krem z dodatkiem masy kajmakowej lub krówkowej. To rewelacyjny, bardzo słodki i lepki krem, który najbardziej sprawdzi się przy tworzeniu różnego rodzaju ciast. Możesz poeksperymentować z przygotowaniem połączenia słonego karmelu oraz czekolady. Wszystko zależy od Ciebie!

Krem do brownie oraz musów

Kolejne kremy bazują już na bazie czekolady. Krem do brownie czy musów wykonuje się, używając głównie wysokiej jakości czekolady gorzkiej lub mlecznej. Możesz je też połączyć, zachowując wytrawno-słodki aromat wykonanego arcydzieła kulinarnego. W przypadku brownie musisz przygotować krem tak, aby gorąca czekolada wylewała się z ciasta po jego przekrojeniu.

Jeżeli chodzi natomiast o mus, to warto wykorzystać wodę gazowaną. Dlaczego? Otóż zawarty w niej dwutlenek węgla pomoże w nadaniu mu puszystości i aksamitności. Będzie przypominał popularne deserki dostępne w supermarketach, jednak stworzysz go samodzielnie – bazując na najlepszych składnikach!

 

Wszystkie powyższe kremy wykorzystasz na różne sposoby. Możesz ozdabiać nimi wypieki, podawać w salaterkach, dodawać do lodów czy różnych ciast. Zachęcamy do własnych eksperymentów i modyfikacji. W ten sposób idealnie opanujesz pieczenie oparte na czekoladzie. To fantastyczna sztuka, zachęcająca do przebywania w kuchni.

Powyższe kremy mają jeszcze jedną zaletę – wszystkie są bardzo proste w wykonaniu oraz tworzą się błyskawicznie. Nawet jeżeli trafi Ci się wizyta niezapowiedzianych gości, masz możliwość przygotowania obłędnych słodyczy w krótką chwilę. Co więcej, nie wymagają składników, których nie masz w lodówce. Życzymy więc powodzenia przy przygotowywaniu i… smacznego!